Briard

Pdf-muotoinen rotumääritelmä kennelliiton sivuilla
Suomen Briard ry.

Rotumääritelmä

Briard (Chien Berger de Brie)
FCI:n ryhmä 1 Lammas- ja karjakoirat (alaryhmä 1)
Ranskalainen rotu
(Hyväksytty: FCI 17.11.1966, käännös SKL-FKK 16.1.1993)

Yleisvaikutelma:
Voimakas, notkea, lihaksikas ja hyvin sopusuhtainen, eloisasti ja vilkkaasti liikkuva. Rungon pituus on korkeutta tärkeämpi. Briardi on pitkälinjainen koira.
Virheet: Kömpelyys tai neliömäisyys.

Luonne:
Tasapainoinen, ei aggressiivinen eikä arka.
Virheet: Aggressiivisuus, pehmeys tai arkuus.

Pää:
Voimakas ja pitkä. Selvä otsapenger, joka sijaitsee niskakyhmyn ja kirsun kärjen puolessa välissä. Pää on karvojen peittämä. Karvat muodostavat parran, viikset ja kulmakarvat, jotka verhoavat kevyesti silmiä. Otsa hiukan pyöristynyt. Kuono-osa suoralinjainen. Kuono ei kapea eikä terävä. Kirsu enemmän neliömäinen kuin pyöreä, aina musta, voimakas ja avoin.
Virheet: Lyhyt tai liian pitkä pää, epäsuhteessa oleva kuono ja kallo. Epätasapaino pään ja rungon suhteissa. Pään muodon peittävä karvapeite, riittämätön parta, riittämättömät viikset ja kulmakarvat. Liian korostunut tai olematon otsapenger. Liian tasainen, liian pyöreä tai liian leveä otsa tai liian jyrkkä otsapenger. Liian pitkä, hento, liian lyhyt tai kyömy kuono-osa. Terävä, kapea tai liian jykevä kuono, roikkuvat huulet. Pieni, ahdas, terävä, muunvärinen kuin musta tai epätasaisesti värittynyt kirsu.
Hylkäävät virheet: Yllämainitut virheet liian korostuneina. Ruskea, vaalea tai pigmentitön kirsu.

Silmät:
Vaakatasossa, hyvin avoimet, suurehkot, ei vinot, väriltään tummat. Ilme älykäs ja rauhallinen. Harmaalla koiralla harmaa silmä ei rangaistava.
Virheet: Liian pienet, mantelinmuotoiset tai vaaleat silmät.
Hylkäävät virheet: Keskenään erilaiset tai liian vaaleat silmät, vauhko ilme.

Korvat:
Korkealle kiinnittyneet, mieluiten typistetyt ja pystyt. Typistämättömien korvien tulee olla lyhyehköt, ei tiiviisti poskenmyötäiset. Jos koirat ovat samanarvoiset, typistetty pystykorvainen on etusijalla. Typistämättömien korvien pituuden tulee olla sama tai hieman lyhyempi kuin puolet pään pituudesta, ja niiden tulee olla aina litteät ja pitkän karvan peittämät.
Virheet: Liian lyhyen karvan peittämät, liian pitkät tai väärin kannetut korvat.
Hylkäävät virheet: Perhoskoiramaiset korvat, liian alas silmien linjan alapuolelle kiinnittyneet, erittäin lyhyen karvan peittämät, luonnostaan pystyt korvat, kirurgisesti käsitellyt korvarustot.

Purenta:
Tiivis. Hampaat voimakkaat ja valkoiset.
Virheet: Huonot hampaat, lievä ylä- tai alapurenta, jossa kosketus säilyy. Yksi tai kaksi puuttuvaa väli tai etuhammasta.
Hylkäävät virheet: Selvä ylä- tai alapurenta, jossa kosketus puuttuu, kaksi puuttuvaa P4 tai kolme minkä tahansa hampaan puutosta.

Kaula:
Lihaksikas ja liittyy sulavasti lapoihin.
Virheet: Liian pitkä, hento tai liian lyhyt kaula.

Eturaajat:
Hyvin lihaksikkaat, voimakasluustoiset, suora-asentoiset.
Virheet: Huonoasentoiset raajat, huonosti kiinnittyneet lavat, painuneet tai liian suorat ranteet, seisoo varpaillaan. Huonosti kulmautuneet lavat, raajoissa lyhyt karva, hennot raajat, heikko raajojen luusto.

Runko:
Rintakehä leveä (kämmenen levyinen kyynärpäiden välistä), syvä ja hyvin laskeutunut, kyynärpäihin ulottuva. Selkä suora. Lantio hieman viisto, kevyesti pyöristynyt.
Virheet: Liian kapea, liian vähän tai liikaa laskeutunut rintakehä, syvyyden puuttuminen, liian litteät tai liian kaareutuneet kylkiluut. Hieman notko tai köyry selkä. Liian laskeva tai suora lantio. Lantio selvästi säkää korkeammalla.

Takaraajat:
Hyvin lihaksikkaat, voimakasluustoiset, suora-asentoiset. Kinner ei liian matala, pystysuora.
Virheet: Huonoasentoiset raajat, ulkokierteiset polvet, liian korkea, liian matala tai huonosti kulmautunut kinner.

Käpälät:
Voimakkaat, pyöreät (kissan- tai jäniksenkäpälän välimuoto). Kynnet mustat. Päkiät kovat. Varpaat tiiviit. Takaraajoissa kaksoiskannukset. JOPA ERITTÄIN HYVÄN TYYPPISET KOIRAT, JOILLA EI OLE KUIN YHDET KANNUKSET EIVÄT VOI TULLA PALKITUIKSI. Kaksoiskannusten tulee muodostua kahdesta luisesta osasta, joissa on kynnet. Ne ovat kiinnittyneet mahdollisimman matalalle varmistaen mahdollisimman hyvän raajan asennon.
Virheet: Liian pitkät, litteät tai erittäin litteät käpälät. Ulko- tai sisäkierteiset käpälät, eivät riittävästi karvan peitossa. Harmaat kynnet. Joustamattomat, liian litteät tai liian pehmeät päkiät. Harottavat, liian pitkät tai litteät varpaat. Liian ylös kiinnittyneet (puolivälissä kinnertä) sijaitsevat kannukset, kaksi kannuskynttä puuttuu, kaksoiskannuksesta puuttuu toinen luu (katso selventävä piirros B).
Hylkäävät virheet: Vakavat asentovirheet. Valkoiset kynnet. Yksinkertaiset kannukset, kannusten puuttuminen, yhdestä kaksoiskannuksesta puuttuvat molemmat luut, vaikka siinä olisikin kynnet. Kummastakin kaksoiskannuksesta puuttuu toinen luu, vaikka niissä olisikin kynnet (katso selventävä piirros C).

Häntä:
Täyspitkä, tuuheakarvainen, kärjestään J-koukun muotoinen. Matalalla kannettu, ei vinossa, ulottuu kintereeseen tai korkeintaa 5 cm sen yli.
Virheet: Hieman liian lyhyt, ei kärjestään koukistunut, liian lyhytkarvainen häntä. Reilusti selkälinjan yläpuolilla kannettu häntä. Seistessä tai liikkuessa vatsan alla kannettu häntä.
Hylkäävät virheet: Selän päälle kiertynyt tai jäykästi pystysuorassa kannettu häntä, kirurgisesti korjattu hännän asento.

Karvapeite:
Taipuisa, pitkä, karkea (vuohen karvaa muistuttava), hieman pohjavillaa.
Virheet: Ei riittävän karkea, hieman kihara, pohjavilla puuttuu. Liian lyhyt tai hienolaatuinen karva.
Hylkäävät virheet: Alle 7 cm pitkä karva. Pehmeä tai villamainen karva.

Väri:
Kaikki väritykseltään yksiväriset hyväksytään, lukuunottamatta alla mainittuja värejä. Syviä värisävyjä suositellaan. Kaksivärisyyttä ei pidä sekoittaa siihen, että raajoissa on hieman vaaleampi väri, mikä merkitsee vain värin haalistumista. Tämän hieman vaaleamman värin on pysyttävä muun värityksen kanssa samassa asteikossa (tumma fawn - vaalea fawn, syvän musta - vaaleampi musta, tumma harmaa - vaaleampi harmaa jne...). Fawnvärin tulee olla lämmin ja tasainen, ei vaalea eikä haalistunut.
Virheet: Musta, jossa liikaa ruosteenväriä. Ei riittävän lämmin fawnväri, valkoinen läiskä rinnassa. Liika hiilenväri muodostaen lähes manttelin. Hyvin vaalea tai haalistunut fawnväri.
Hylkäävät virheet: Valkoinen väri, kastanjan tai mahonginruskea, kaksivärisyys, valkoinen piirto, valkoisia karvoja varpaiden kärjissä. Fawnväri, jossa hiilenväri muodostaa manttelin. Liian vaalea väri.
Huomio: Tutkittaessa kaksivärisyyttä katsotaan ihonväriä, joka on tummissa kohdissa sinisävyinen ja vaaleissa vaaleanpunertava.

Koko:
Uroksen säkäkorkeus 62-68 cm, nartun 56-64 cm.
Virheet: Koko uroksilla yli 68 cm tai nartuilla yli 64 cm.
Hylkäävä virhe: Säkäkorkeus alle minimin tai 2 cm yli maksimi säkäkorkeuden. Koiraa, joka on alle minimikorkeuden ei voida hyväksyä jalostukseen.

takaisin